Travel with us...

IRAN-PERZIJSKI DRAGULJ

15 days
IRAN-PERZIJSKI DRAGULJ
Departures: 14.10.2019 - 28.10.2019 Price from 10.650 kn

Itinerary

1.dan (14.10.2019.) ZAGREB – ISTANBUL – ESFAHAN
Okupljanje u zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polijetanja zrakoplova. Polijetanje zrakoplova na liniji za Istanbul u 09:10h s predviđenim dolaskom u 12:25h. Mogućnost organizacije obilaska Istanbula. Nastavak putovanja prema Esfahanu je predviđeno u 22:10h, a dolazak u 02:05h (+1). Transfer i smještaj u hotel. Noćenje.
 

2.dan (15.10.2019.) ESFAHAN
Nakon doručka odlazimo na fakultativni city tour. Za razbuđivanje i laganiji prvi dan držimo se podalje od kaotičnog prometa i užurbanih ulica te odlazimo do glavnog esfahanskog izletišta – parka i brda Sofe. Žičarom se „penjemo“ na brdo s kojeg puca prekrasan pogled na treći najveći iranski grad i uz čaj i lagani uvod se upoznajemo s novom zemljom i novim gradom. Navečer posjećujemo crkvu Vank i šećemo prekrasnom armenskom četvrti poznatoj kao esfahanska špica i okupljalište mladih. Prvi će nam dan ujedno biti i dan u najmodernijem okruženju pa ćemo uživati u pogledu na lijepe i stilski odjevene djevojke te elegantne mladiće s još elegantnijim brkovima. U jednoj od mnogih živopisnih kavana pijemo čaj ili kavu te se istovremeno čudimo konobarima koliko im dugo vremena treba da ih pripreme. Zamišljamo ih da rade negdje kod nas na Jadranu u špici sezone i kako već prvog dana dobijaju otkaz. Ako svoje kave i čajeve uopće dočekamo, u razumno doba se vraćamo u hotel na spavanje.
 

3.dan (16.10.2019.) ESFAHAN
Doručak. Razgledavanje Esfahana. Ujutro fakultativno unajmljujemo bicikle i vozimo se parkom duž rijeke Zayanderud. Nema straha od pada u rijeku i utapanja jer vode u njoj najvjerojatnije neće niti biti. Tužna je to priča o suši i rijeci čije ime u prijevodu znači “rijeka života”. No bez obzira na rijeku ili samo njezino suho korito, uživamo u vožnji parkom koji se proteže kilometrima i kilometrima na obje obale. Nakon ručka nastavljamo biti impresionirani ljepotom Esfahana na njegovom glavnom trgu. Drugi najveći i po mnogima najljepši trg na svijetu sa sve četiri strane je omeđen kulturno povijesnim znamenitostima koje svjedoče o važnosti Esfahana kao svojevremeno trgovačkog, kulturnog i administrativnog središta ne samo Perzije već i cijelog bliskog i srednjeg istoka. Nakon fakultativnog razgledavanja trga, palače Ali Quapu, džamija Jameh i Sheikh Lotfollah, vraćamo se do rijeke gdje pod starim mostovima Khajoo i Si o se slušamo prolaznike i njihovo pjevanje tradicionalnih pjesama. Zašto pjevaju samo muškarci, a ne i žene objasnit ćemo na licu mjesta. Uspavani orijentalnim melodijama vraćamo se u hotel na spavanje.
 

4.dan (17.10.2019.) ESFAHAN – FOUDAZ
Doručak. Dan ćemo fakultativno započeti diveći se slikama i interijeru palače Chehel sotun čije ime u prijevodu znači palača četrdeset stupova. Mi ćemo ih izbrojati samo 20 pa će nam vodič objasniti gdje se krije onih drugih 20. Odlazimo u jednu od najpoznatijih prodavaonica tepiha te slušamo predavanje o izradi i specifičnostima najpoznatijeg iranskog suvenira. Priču o suvenirima nastavljamo i na bazaru jer ako je Iran zemlja za poklone i suvenire onda je Esfahan definitivno njezin glavni grad. Razni slatkiši i začini, ogrlice, kutijice od devinih kostiju, lončići, ukrasni tanjuri, ploče za šah i tavlu, ćilimi i tepisi - nema čega na bazaru nema. Popodne napuštamo Esfahan i odlazimo u pustinju. Putujemo u Foudaz (155 km), selo pored kojeg se nalazi mali karavansaraj s pratećom farmom badema. Iran je jedna od zemalja s najtamnijim noćnim nebom na svijetu pa ćemo tu jedinstvenu priliku iskoristiti da uz popratno predavanje o astronomiji profesionalnim teleskopom gledamo zvjezdano nebo usred pustinje. Noćenje u karavansaraju.
 

5.dan (18.10.2019.) FOUDAZ – MESR
Nakon doručka, jutarnjeg gledanja sunca teleskopom (bez brige, imamo odgovarajuce filtere) i šetnje po “pustinjskom ničemu” odlazimo u Mesr (300 km). Na Farsiju se Egipat kaže Mesr, no mi vas ovaj put ne vodimo među faraone i piramide, već u malo iransko selo i oazu Mesr. Ovaj put smo u pustinji kako ju najčeśće i zamišljamo - nepregledne pješćane dine. Pješčane radosti započinju pa se vozimo džipovima po dinama ili samo uživamo šetajući njima. Večer provodimo proklinjući pustinju i dan koji smo u njoj proveli jer pijesak koji nam se zavukao ćemo čistiti sa sebe i iz sebe još narednih barem nekolio dana :). Nije izgledno, ali ako bude “sreće” pustinjski mir, tišinu i mrak naglo će prekinuti glasna elektronska muzika uz pratnju jakih disko svjetala. Dosad smo već naučili da je zabava kakvu mi u Europi poznajemo u Iranu zabranjena pa nas neće iznenaditi autobus pun buntovnih partijanera u potrazi za dobrom zabavom.
 

6.dan (19.10.2019.) MESR – Azmighan – ESFAHAK
Nakon doručka odlazimo prema Tabasu (250 km), jednom od najljepših gradića središnjeg Irana. U autobusu putem do tamo razmišljamo o prostranstvima kojima prolazimo i zamišljamo vojske i karavane koje su istim prostranstvima prolazile pješice. Gledajući prostranstva možda se neki od nas i požele staviti u ulogu pustolova, istraživača i hrabrih trgovaca pa iskočimo iz autobusa i krenemo pješice po sporednoj pustinjskoj cestici. Autobus ide asfaltnom cestom uokolo, a mi otprilike 5 kilometara pravocrtno kroz pustinju pa se do druge strane utrkujemo s našim vlastitim autobusom. Po ponovnom sastanku s našim prijevoznim sredstvom odlazimo u selo Azmighan. Azmighan je selo u pravoj maloj oazi po čijim se slikovitim poljima istovremeno uzgajaju datulje i riža. Ručak, šetnja poljima i prskanje u obližnjem potoku idealna su razonoda za nas pustolove koji smo samo koji sat ranije „prehodali“ pustinju. Kao da nam nije dosta slikovitih sela koja kao da se natječu koje je ljepše, odlazimo u još jedno, selo Esfahak, u kojem i noćimo. 


7.dan (20.10.2019.) ESFAHAK – Tabas – KESHIT (noćnja vožnja)
Nakon doručka i fotografiranja sela Esfahak odlazimo u razgledavanje obližnjeg slikovitog gradića Tabasa gdje se cjenkamo s trgovcima i razgovaramo s gostoljubivim ljudima na ulici. Već prvi dan u Iranu će vas vodič detaljno upoznati s osnovama fascinantnog društvenog igrokaza koji se zove taarof pa će nam nakon te početne teorije ulice Tabasa i interakcija s domaćim stanovništvom biti izvrsna prilika i za praktičnu primjenu. Popodne odlazimo u kanjon tople vode Morteza Ali. Tamo sučemo nogavice i kroz vodu hodamo kanjonom, a male ribe nam čiste i škakljaju noge. Voda je ugodno topla čak i zimi pa definitivno predlažemo da se prilika iskoristi za temeljito čišćenje onog pijeska iz “Egipta” od dan ranije. Nakon večere i noćne šetnje Tabasom uskačemo u autobus i u njemu spavamo sve do kanjona Keshit (700 km).
 

8.dan (21.10.2019.) KESHIT – Shahdad – ZIARATGAH
Nakon noćne vožnje budimo se na vrhu kanjona Keshit. Taman smo se probudili i ništa nam nije jasno, ali veselimo se polusatnoj šetnji jer nagrada je kupanje u prekrasnom jezercu na dnu kanjona. Nakon kupanja i savršenog početka dana autobusom prolazimo prekrasnim karajolikom šarenih planina do gradića Shahdada (120 km) te sela Ziaratgah. U Shahdadu ćemo imati nove prilike za interakciju s domaćim stanovništvom i usavršavanje tehnika taarofa. Mislim da smo dosad već ušli u tešku kategoriju i da nam ulice što se tiče taarofa više ne predstavljaju veliki problem. Najbolji češnjak u Iranu raste upravo u gradu Shahdadu i okolnim selima tako da nikako ne propuštamo priliku napuniti bunkere autobusa najukusnijom češnjak turšijom koja se može naći u Iranu. Znači osim što smo još uvijek puni “egipatskog” pijeska sad još i smrdimo po češnjaku. Selo Ziaratgah se nalazi na samom pragu najtoplije pustinje na svijetu - pustinje Lut. Sva sreća da putujemo na proljeće pa nam temperature neće predstavljati veliki problem, ali svejedno ćemo pustiti mašti na volju i zamisliti kako je to biti na +71 stupanj. Noćimo u tradicionalnom smještaju u selu Ziaratgah.


9.dan (22.10.2019.) ZIARATGAH – KALUT
Nakon doručka šećemo selom i razgledavamo/kupujemo suvenire koje proizvode žene okupljene u lokalnoj udruzi. Ručamo i konačno odlazimo u obliznji kalut! Kalut su pješčane formacije nastale jakim sjevernozapadnim vjetrovima i bez dvojbe Lut čine najzanimljivijom iranskom pustinjom. Nakon pustare Foudaza, pješčanih dina Mesra, predio kalutsa je treći tip pustinje koji vidimo. Cijeli dan razgledavamo spektakularne krajolike i natječemo se tko će se popeti na viši kalut i uslikati ljepšu fotografiju. Ako postoji neko mjesto stvoreno za fotografiju iz zraka onda je to u kalutsima. Penjući se na strme pješčane formacije psujemo sami sebe zašto prije puta u Iran nismo kupili dron. Pronalazimo kalut s kojeg mislimo da puca najbolji pogled te uzbuđeno iščekujemo zalazak sunca. Naš domaćin iz sela Ziaratgah dolazi s večerom, dekama i prostirkama za spavanje pa postavljamo improvizirani kamp i uživamo u večeri i noći pod impresivnim zvjezdanim nebom. Za one koji ne žele spavati organiziran je smještaj u istom smještaju kao noć prije.
 

10.dan (23.10.2019.) KALUT – MEYMAND
Napuštamo kalut i odlazimo prema selu Meymand (320 km). Putem fakultativno posjećujemo prekrasan prinčev vrt sa kaskadama i slikovitom vilom na njihovom kraju. Jedno od najstarijih sela u Iranu dobrim dijelom nalikuje na Hobiton. Naime cijelo je selo ukopano u tlo, a stanovnici sela su izuzetno ponosni na svoje zoroastrijsko nasljeđe. Bez obzira na izražen Zoroastrizam u selu Meymand se pomalo paradoksalno nalazi možda najinteresantnija džamija u Iranu. Pogađate - džamija/pećina. Šetajući prašnjavim puteljcima Meymanda i pričajući s domaćinima dobit ćemo i posljednju lekciju taarofa. Bit će to prelazak u supertešku kategoriju nakon koje ćemo vjerojatno postati veći Iranci od samih Iranaca. Naravno, pogađate u kakvom hotelu noćimo... Znači, ne samo da smo puni pijeska i smrdimo po češnjaku, sad smo počeli i po pećinama spavati i čini se da je pomalo krajnje vrijeme za povratak u civilizaciju. Noćenje u hotelu/pećini.
 

11.dan (24.10.2019.) MEYMAND – YAZD
Nakon doručka odlazimo (300 km) u Yazd. Yazd je nekoć bio središte Zoroastrizma pa koristimo priliku da se u potpunosti upoznamo s drevnom religijom perzijskog carstva koja se dobrim dijelom uspješno održala i do danas. Kule tišine nalaze se na ulazu u gradu i bile su korištene za ceremonijalno polaganje tijela mrtvih, tzv. nebeska sahrana. Mi znatiželjni i definitivno nimalo mrtvi fakultativno nastavljamo do hrama vatre i muzeja gdje se do najsitnijih detalja educiramo o Zoroastrizmu i Ahuri Mazdi. Vatra u muzeju neprekidno gori već 1600 godina. Sumrak provodimo u parku Dolat Abad šetajući se i fotografirajući najviši “hvatač vjetra” na svijetu. Hvatači vjetrova su drevni tornjevi i najstariji klima uređaji na svijetu te dominiraju panoramom grada Yazda.
 

12.dan (25.10.2019.) YAZD 
U laganom ritmu šećemo i gubimo se po uskim uličicama te fakultativno posjećujemo kulturne i povijesne znamenitosti. Plan za dan bez vožnje autobusom su džamija Jameh, mauzolej Sejeda Roknaddina, trg Amir Chakhmaq, zatvor u kojem je Aleksandar Veliki zatvarao perzijske zarobljenike te prekrasna kuća Lari iz perioda dinastije Qajar. Zalazak sunca dočekat ćemo na jednom od prekrasnih krovova brojnih kavana s kojeg puca pogled na gradsku panoramu. Tamno plave boje sumraka, noćna svjetla džamija koja su se netom upalila te obris planina na udaljenom horizontu ponovno su prilika za natjecanje tko će uslikati ljepšu fotografiju. Noćenje u hotelu.
 

13.dan (26.10.2019.) YAZD – Perzepolis – SHIRAZ
Pozdravljamo se s Yazdom i krećemo prema Shirazu (460 km). Dan je rezerviran za istraživanje daleke prošlosti i slavnih vremena kad su perzijski kraljevi Kir, Darije i Kserkso vladali većinom tada poznatog svijeta. Ime perzijskog kralja Kira nikad glasno u javnosti ne recite na hrvatskom jeziku jer značenje joj je prilično prosto. Bit će to ujedno i jedina prosta riječ koju će vas vodič naučiti na perzijskom jeziku. Dakle, pri povratku u prošlost fakultativno posjećujemo Pasargad i grobnicu slavnog kralja čije ime na hrvatskom jeziku ne izgovaramo naglas, posjećujemo spektakularne grobnice ostalih kraljeva na lokalitetu Naqshe Rostam te na kraju posjećujemo ceremonijalnu prijestolnicu Perzepolis u kojoj je svojedobno i Tito partijao s posljednjim perzijskim kraljem. Navečer stižemo u Shiraz te se uz kavu ili čaj do kraja radnog vremena u tišini vrta Shapuri divimo najljepšoj perzijskoj kući koju smo dotad vidjeli. Noćenje u hotelu.
 

14.dan (27.10.2019.) SHIRAZ
Dan bez vožnje autobusom koristimo za fakultativno razgledavanje Shiraza. Budimo se rano da bismo na vrijeme stigli u džamiju Nasir ol Molk. Naime, magija džamije traje samo onoliko koliko ranojutarnje sunce izvana baca svoje zrake na šarene prozore džamije. S licima obasjanim šarenim sunčevim zrakama sigurni smo da će većina vas nakon posjeta džamiji odmah po izlasku iz nje postaviti novu profilnu sliku na društvene mreže. Posjećujemo Karim Khanovu utvrdu u strogom centru grada, šećemo poznatim Vakil bazarom gdje obavljamo posljednju kupovinu poklona i suvenira, javnim prijevozom idemo u prekrasan botanički vrt Eram te mauzoleje poznatih perzijskih pjesnika Saadija i Hafeza. Dok vi potajno gledate u mobitele i brojite lajkove koje je sakupila vaša nova profilna slika, vodič vam objašnjava zašto je pjesništvo dijelom iranskog identiteta i zašto Iranci u jednom danu konzumiraju više poezije nego vjerojatno cijela Europa u jednoj godini. Večer provodimo u jednoj od simpatičnih kavana u blizini Karim Khanove utvrde ili se pak opet vraćamo u vrt kuće Shapuri da joj se podivimo još jednom za kraj. Odlazimo na spavanje tužni što je dvotjednom druženju došao kraj, ali opet sretni i zadovoljni što smo dopustili da nas Iran očara svojom poviješću, kulturom i prelijepim krajolicima, a Iranci blagošću i gostoprimstvom koje smo prije puta teško mogli zamisliti.
 

15.dan (28.10.2019.) SHIRAZ – ISTANBUL – ZAGREB
Predviđeno vrijeme polaska leta prema Istanbulu je u 03:00h, s predviđenim dolaskom u 06:55h. Nastavak putovanja prema Zagrebu s predviđenim polaskom u 08:05h s predviđenim dolaskom u 08:15h.

Basic information

Plaćanje organizacijskog dijela putovanja moguće je i na kartice i to:

1.) od 4 do 6 rata za:

 • American Express: 5,31% skuplje + PDV na kamate
 • Maestro PBZ: 3,32% skuplje + PDV na kamate
 • Visa PBZ: 3,32% skuplje + PDV na kamate
 • Mastercard i Visa Zagrebačke banke: 4,50% skuplje + PDV na kamate
 • Maestro Zagrebačke banke: 4,10% skuplje + PDV na kamate
   

2.) od 7 do 12 rata za:

 • American Express: 7,12% skuplje + PDV na kamate
 • Maestro PBZ: 5,28% skuplje + PDV na kamate
 • Visa PBZ: 5,28% skuplje + PDV na kamate
 • Mastercard i Visa Zagrebačke banke: 6,00% skuplje + PDV na kamate
 • Maestro Zagrebačke banke: 5,20% skuplje + PDV na kamate

*Postoji mogućnost kartičnog plaćanje do 12 rata Mastercard PBZ karticom (ovisi o ugovoru između banke i vlasnika kartice).


3.) od 13 do 24 rate za:

Mastercard i Visa Zagrebačke banke: 9,00% skuplje + PDV na kamate
 

Prilikom prijave, za potvrdu rezervacije, putnik uplaćuje 20% cijene aranžmana (ukoliko u programu nije navedeno drugačije).

U slučaju da Hrvatski klub putnika zbog nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje (minimalan broj putnika za siguran polazak je 14), ne vrši povrat iznosa naknade banke za kartično plaćanje (provizija za kartično plaćanje i PDV na kamate).

 

Zrakoplovna karta plaća se partnerskoj agenciji "STA putovanja" koja je specijalizirana za prodaju avionskih karata.Plaćanje avionske karte uz gotovinsko i transakcijsko plaćanje, moguće je i na kartice:

Diners jednokratno 4 % skuplje + PDV na kamate,
Diners karticom od 2 do 6 rata, tada je 5 % skuplje + PDV na kamate,
                           od 7 do 12 rata, tada je 6 % skuplje + PDV na kamate.

Master jednokratno 3 % skuplje + PDV na kamate,
Master od ZGB 3 rata, tada je 6 % skuplje + PDV na kamate,
                           6 rata, tada je 7% skuplje + PDV na kamate,
                           9 rata, tada je 9 % skuplje + PDV na kamate,
                          12 rata, tada je 10 % skuplje + PDV na kamate.

American Express jednokratno 5% skuplje + PDV na kamate,
American Express od 2-6 rata, tada je 6% skuplje + PDV na kamate.

PBZ (Maestro,Visa ) jednokratno 3%, od 2-12 rata, tada je 7% skuplje + PDV na kamate.

Svim ostalim karticama jednokratno, tada je 5% skuplje + PDV na kamate.

 

Loyalty Club: 1 bod
Status: Prijave u tijeku
Rok prijave: 22.02.2019
Trajanje: 15 dana
Polazak: 29.04.2019
Povratak: 13.05.2019
Grad polaska: Zagreb
Voditelj: Ivan Đogić
Vrsta putovanja: Grupno putovanje
Veličina grupe: 22 osobe
Šifra putovanja: I-1-2019
Cijena organizacije putovanja: 6.350,00 HRK / osobi
Cijena zrakoplovne karte: 4.300,00 HRK / osobi

10.650,00 HRK / osobi

Prijava na ovo putovanje vlasnicima Loyalty Club kartice donosi 1 bod na kartici
Cijena zrakoplovne karte može se mijenjati ovisno o promjeni takse i tečaja do datuma izdavanja karte.